Project Innovatieve Netaansluitingen

Innovatieve Netaansluitingen

Betrokkenen: Solar Proactive en Emmett Green

 

Voor het Project Innovatieve Netaansluitingen (oftewel Avermieden B.V.) wordt een privaat elektriciteitssysteem, ook wel een Gesloten Distributie Systeem (GDS) genoemd, ontwikkeld. GDS Avermieden zorgt voor circa 351 MVA aan zonnestroom aansluitcapaciteit. Een GDS is een stelsel van projecten dat direct aangesloten is op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT of van de regionale netbeheerder.

Op deze manier kan de eigenaar van het GDS als het ware functioneren als netbeheerder op het net. Het project is een samenwerking tussen Solarfields en Solar Proactive, die de zonneparken ontwikkelen, en Emmett Green, dat het private netwerk ontwikkelt. Het netwerk zal opslag bevatten in de vorm van een megabatterij en zal daarnaast als smart grid bestuurbaar zijn.

Hoe draagt dit bij aan de energietransitie?

Omdat het regionale net op veel plekken is overbelast, zouden op die plekken geen nieuwe duurzame energie installaties kunnen worden geplaatst. Dit probleem wordt vermeden door direct op het hoogspanningsnet van TenneT aan te sluiten. Zonder deze mogelijkheid zou het niet nuttig zijn om extra duurzame energieprojecten te bouwen op zo’n locatie, simpelweg omdat de elektriciteit niet afgeleverd zou kunnen worden. Het private elektriciteitssysteem in samenwerking met Avermieden maakt op deze manier de ontwikkeling van 450 hectare aan zonneparken mogelijk. 

Solar Proactive Holding BV ontwikkelt zonneparken maar ervaart congestie op het elektriciteitsnet. Een projectleider en een projectengineer vanuit Emmett Green ondersteunt in projecten met creativiteit en technische kennis om innovatieve oplossingen te realiseren. Uiteindelijk versnelt dit de energietransitie en bouwt men interne kennis op over netdiensten en technische expertise over innovatieve duurzame oplossingen. Dit initiatief wordt mede gefinancierd met fondsen vanuit EFRO.

Aankondiging detachering Solar Proactive KEI Project Leider

Aankondiging detachering Solar Proactive KEI Project Engineer

   

Shape

Vragen over onze werkwijze of projecten?